10 december

Nobeldagen
Nobelprisen delas ut på årsdagen av Nobels död, den 10 december, i Sverige även kallad Nobeldagen. Utdelningen sker i Stockholm och fredspriset i Oslo. Priset är en medalj, ett diplom och en prissumma på 8 miljoner kronor.
 
Årets Nobelpris i litteratur får den franske författaren Patrick Modiano.
 
Fram till 2014 har åtta av pristagarna i Litteratur varit svenskar: Selma Lagerlöf, Verner von Heidenstam, Erik Axel Karlfeldt, Pär Lagerkvist, Eyvind Johnsson, Harry Martinsson och Tomas Tranströmmer samt tyskfödda Nelly Sachs som flyttade till Sverige 1940, 26 år innan hon fick Nobelpriset.
 
 
 
 
 
 
 
         
Selma Lagerlöf var den första kvinna och första svensk som fick Nobelpriset i Litteratur, det var 1909. Selma har  bl a skrivit boken Nils Holgerssons resa genom Sverige.
 
 
 
Årets fredspristagare är bara 17 år och heter Malala Yoysafzai. Hon kommer från Pakistan och när hon tog strid för alla flickors rätt till utbildning blev hon skjuten i huvudet och förlorade nästan livet. I hennes bok Jag är Malalakan du läsa den sanna berättelsen om en familj som tvingats bort från sitt hem av terrorister, om kampen för flickors rätt till utbildning och om Malalas föräldrars kärlek till sin dotter i ett samhälle som främst värdesätter söner. Det är en berättelse som visar att en enda persons röst kan förändra världen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0