22 december

"Sam och Sigge och den första julen" är ett mysigt vinteräventyr, med extra många vackra färgillustrationer!


Medan snöflingorna sakta dalar utanför fönstren och brasan sprakar i den gamla spisen, så gör sig Eric och Simon redo för sin favoritsaga. Den om hur familjen och ponnyerna firade den första julen i Sverige!

Nu är vintern här och riddarbröderna Eric och Simon får ta ut hästarna i snön. I stallet har de julpyntat för Sam och Sigge, men en dag då bröderna kommer dit har hästarna lyckats nå pyntet och ätit upp allt. Kan det ha varit tomten som hjälpt dem? Är det han som gör ljud i stallet?

Denna bok innehåller det mesta: längtan efter snö och ”riktig jul”, tomtespaningar, hästar som river ner julpyntet i boxarna, strömavbrott, räddandet av en liten katt och till slut julottan där de träffade ”tjejerna” för första gången.

 


.


21 december

 
Det här är en oerhört spännande serie där Tyko reser genom tre världar. En resa som utsätter honom för flera livsfarliga uppdrag som för honom närmare sanningen om sitt ursprung.
Första boken är Den dansande djävulen.
 
 
Sedan fyra års ålder har Tyko tvingats arbeta i en mörk och farlig gruva. Varje dag har han, tillsammans med andra föräldralösa pojkar letat efter silver i gruvans smalaste och trängsta gångar. Silvret tillfaller den maktfullkomlige och excentriske härskaren av staden, hertig Mazoo och ska bekosta hans överdådiga fester där han tvingar sina slavar att dansa för honom.

Men en söndag händer något märkligt: i en dröm läser en skata upp en vers för Tyko om hans mamma. En vers som gör livet i gruvan, med den hårde förmannen, lite lättare att uthärda. Kort därpå får Tyko ett hemligt meddelande, som uppmanar honom att lämna gruvan så fort som möjligt. Han bestämmer sig för att lyda uppmaningen och i hisskorgen får han oväntat sällskap – den lille tunne Julius från gruvan följer med honom.

I staden möter de ett hemligt geografsällskap, som berättar om existensen av tre olika världar. Tyko får också en bok och ett brev. Boken får inte öppnas före hans fjortonde födelsedag och han måste då befinna sig i den andra världen.

Problemet är bara att vägen till den andra världen går via gruvan. De måste alltså ner dit igen, ner till den ursinnige förmannen…
 
 
 

20 december

 
Detta är bok Ewa Christina Johanssons senaste bok om flickan Ella.
Lätt att läsa-svår att motstå.
 
Det är någon i trädgårdsboden. Ella smyger ut för att se vad som händer. Hon ser en skugga som rör sig därinne. Det ser ut som en flicka. Med långt hår i en tjock fläta över axeln och en klänning med hög krage.
Plötsligt slås dörren upp och någon kommer ut.
Men det är ingen flicka med gammaldags kläder. Det är bara Ellas tvillingsyster Ida.
Eller är det verkligen hon? 
 
Inne i boden spinner den stora spindeln vidare på sitt nät.....
 
De tidigare böckerna heter Tavlans hemlighet, Kortets hemlighet, Spegelns hemlighet, Korpens hemlighet, Nyckelns hemlighet och Sländans hemlighet.
 

19 december

 
 
Häxmästaren är första delen i fantasyserien Häxmästaren.
Spännande fantasy för den som gillar fantasifulla och färgstarka bilder.
 
När Rand förstår att drottning Krias soldater bränner ner alla byar i sin väg och att hans egen by nu är i fara, så vill han göra något. Det vill även Ella, en flicka som själv är på flykt undan den skoningslösa armén. De bestämmer sig för att söka upp Häxmästaren, den enda som man tror har möjlighet att rädda dem. Det är inte en helt ofarlig utmaning  på vägen mot Häxmästarens torn lurar fällor och andra faror. Och tänk om inte Häxmästaren kan hjälpa dem? Eller om han inte vill? Han kanske inte ens är hemma.
 
Övriga delar i serien heter; Trollstaven, Slukaren och slutstriden och är skrivna av författaren Niklas Krog och Johan Egerkrans.
 
 

16 december

 
Här kommer två boktips från Hegas Bokförlag. Det är Karna Nyström som berättar om böckerna. Klicka på länken så får ni höra mer.
 
 
 
 

15 december

 
En berättelse som får det att pirra i magen.
 
Glasbarnen
 
Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något, knackar på hennes fönster.
Silverpojken
En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön. När Aladdin försöker prata med honom, försvinner han snabbt utan att säga ett ord. Och när han rör sig i snön, syns det inga spår där han har gått. Vem är han?  Kan han vara Silverpojken - han som i hundra år försökt hitta det försvunna kyrksilvret?
Stenänglar
Snart är det påsk och Simona ser fram emot att tillbringa en vecka med sin mormor i Åhus. Men något är fel. Mormor är trött och tankfull och Simona hör knarrande steg från Suckarnas rum. De stora stenstatyerna i trädgården flyttar sig hela tiden och varifrån kommer de mystiska rösterna på de gamla kassettbanden? Rösterna som ber Simona att skynda sig, innan det är för sent.
Simona tar hjälp av sina kompisar Billie och Aladdin för att lösa gåt
 
 
 

14 december

 
En fakta-bilderbok, där en fantasifull berättelse vävs ihop med fakta och härliga foton om den utrotningshotade bengaliska tigern.
 
Tigrarna är nästan utrotade från jorden, vilken tur att Hilmers granne Nisse har en hemlig maskin som kan göra djur levande när man stoppar in en bild på djuret. När Hilmer ska sova funderar han på om han ska  smyga  till Nisses verkstad med sin pappas fotoalbum med bilder på tigrar från Indien. Men då kanske en riktig tiger kommer ur maskinen och äter upp ..........

13 december

 
 
Kalle vill också vara magisk och strålande vacker och han vill skrida fram med ljus i håret som lucia.

Därför blir han så glad när han blir framröstad av kompisarna i förskoleklassen och ledsen när läraren och rektorn säger ifrån.
De säger att det är tradition att det alltid är en flicka som är lucia.
Men Kalle vill inte vara någon stjärngosse med strut!
I smyg gör han sig en plan...
 

12 december

Beroendeframkallande fantasy och magi av  Åsa Larsson och Ingela Korsell

I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker att hända. Onda krafter försöker erövra det hemliga och magiska biblioteket som funnits under kyrkan i hundratals år.
 
Väktarna Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men när de blir äldre börjar bibliotekets magiska skydd försvagas. Bröderna Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över det.

Alrik och Viggo måste använda både styrka och list för att övervinna alla övernaturliga otyg. Men pojkarna har också strider att utkämpa i sitt vardagsliv. Det finns ett killgäng i skolan som gör livet svårt. De har en mamma som de längtar efter, men som inte är att lita på.
 
 

9 december

 
Fakta om .....
Det är faktaböcker med lite text men mycket bilder. Böckerna har intressanta ämnen som väcker läslust, de
 innehåller faktarutor och diagram. Böckerna passar både yngre och äldre läsare.
 
Det finns många olika grenar i friidrott. Alla grenar handlar om att hoppa, kasta eller springa. Vissa tävlar i friidrott. Andra tränar friidrott för att må bra. Eller bara för att det är kul.
 
I februari 2004 kom en 17-årig tjej till Umeå. Hon hade flugit ända från Brasilien och hon visste ingenting om Sverige. Hon heter Marta Vieira da Silva, men det räcker att kalla henne Marta. Alla vet ändå vem hon är. Hon är en av världens bästa fotbollsspelare 
 
Den 23:e maj 2015 vann Måns Zelmerlöw finalen i Eurovision Song Contest i Wien med sin låt ”Heroes”. Den 14:e maj 2016 är det final i ESC igen. Då går tävlingen i Sverige. I den här boken får vi roliga fakta om Melodifestivalen, som också kallas Eurovision Song Contest.
 
Kronprinsessan Victoria är populär både i Sverige och utomlands. En dag ska hon ta över efter sin pappa kungen. Victoria är välutbildad och kommer att bli en bra drottning. 
 
 

8 december

 
 
 
Två nya lättlästa böcker om Erik
Erik rymmer
Erik vill ha ett nytt spel till datorn, men pappa säger nej. Då blir Erik arg och bestämmer sig för att rymma. Han packar det mest nödvändigaste och går. Men ute är det vinter, mörkt och kallt. Vart ska han ta vägen?
 
Erik tältar
Erik och Lea har slagit upp ett tält i Leas trädgård. Nu ska de sova över natt där. Det ska bli roligt! Men så blir det mörkt och Lea somnar. Erik ligger vaken, han hör en massa otäcka ljud ... Och på morgonen är de fyra som ligger i tältet!
 

7 december

 
Nu är den här.
Den åttonde berättelsen om Harry Potter utspelar sig 19 år efter Harrys examen från Hogwarts..
 
Harry Potter är nu vuxen och anställd på Trolldomsministeriet, han är gift och pappa till tre skolbarn. Historien börjar 19 år efter Harrys examen, på perrong 9 och trekvart på Kings Cross, ”täckt i tjock vit ånga som strömmar från Hogwartsexpressen”.
Lille Albus Severus Potter, son till Harry och Ginny, vinkas av inför sin första termin på skolan detsamma gäller eleven Scorpius Malfoy, son till Harrys gamla dödsfiende Draco Malfoy. En vänskap uppstår mellan killarna, mot föräldrarnas vilja.



6 december 2016

Den perfekta boken för lite äldre barn som läst Siggeböckerna.
Det här är den tredje boken om Glimma. Den handlar om när Lilly ska på ridläger med kompisarna Stina och Simon. De ska få vara med på ett medeltids-spel i en ruin och hästarna ska tränas för att klara utmaningen. Men Glimma, som är Lillys sköthäst,  trilskas och vill inte lyda. Lilly får stå vid sidan av och känner sig utanför när kompisarna har kul utan henne.
 
Sen försvinner en dyrbar silverkrona. Är det en tjuvliga i farten?
 
De andra böckerna i serien heter Räddad och Långritten. Den fjärde boken kommer under våren och heter
tävlingen. Författare är Marie Helleday Ekwurtzel.
 
 
 

5 december 2016

 
Detta är fjärde boken om BMX Gripen.
En perfekt bok för den cykel intresserade skriven av Leif Jacobsen.
 
Sacke börjar känna sig nervös. Han har varit övertygad om att han skulle vinna sitt lopp, eller i alla fall ta sig till final. När han ser alla andra cyklister börjar han tro att många av dem är mycket bättre än någon i BMX Gripen. Tänk om han inte ens går vidare från kvalet. Hur ska det gå? Nu gäller det … att vinna eller försvinna!
De andra böckerna heter Hur grymt som helst, Så himla perfekt och Ibra Kadabra.

RSS 2.0