Hemma hela sommaren

Boken Hemma hela sommaren är skriven av Elin Johansson och inleds med att fröken på förskolan frågar barnen vad de ska göra på sommarlovet. Den ena efter den andra av kompisarna berättar om Legoland, utlandsresor, vattenland och äventyr. Bokens berättarjag  drar till med att dom minsann ska på safari.
Mamman blir förskräckt för de har inga pengar till några resor, men så överaskar mamma med en cykelsafari till sjön. De har med tält och sovsäckar, kokar snabbnudlar på stormkök och grillar bananer och pinnbröd över öppen eld. Lejonen lyser med sin frånvaro, men vad gör egentligen det? Ingen vill väl ändå bli uppäten i sömnen? Och kanske visar det sig att fler överdrev sina semesterplaner lite när fröken frågade.
 
Man måste inte resa iväg så långt och göra så spektakulära grejer för att det ändå ska bli en rolig och spännande semester.
Av samma författare finns också Veckan innan barnbidraget om hur mamman och barnet hankar sig fram på makaroner och korv, fast utan korven, med biblioteksbesök och bad i en plastpool i badrummet. Med hyfsat gott humör och silvertejp klarar man det mesta.
 

Sommarbokläsnings tips

Spöktivolit är den femte delen i Mårten Melin och Hanna Granlunds bokserie Spöksystrar. 

Klassen som Maj och Nila går i lyckades få ihop riktigt mycket pengar på sin skolpjäs. Nu vill de flesta i klassen åka till Tivoli i Köpenhamn. Maj, som bor på kyrkogården för att hon är ett spöke, kan inte åka så långt bort och blir väldigt besviken.
Men Nila är en bra kompis och tillsammans med Oliver lyckas de övertala klassen att i stället stanna hemma och hyra herrgården. Det ska bli övernattning och pizza.
Det finns fördelar med att vara ett spöke, Maj ordnar så att det står ett spöktivoli på ängen utanför herrgården. 
 
En härlig framsidan där illustratören Hanna Granlund verkligen fått till något alldeles extra.
Längst bak i boken bjuds läsaren på första kapitlet i nästa bok i serien.
 

RSS 2.0